ZOVU JE “PROLJEĆNA INFUZIJA”: Malo ko zna da izbacuje višak vode iz organizma! - Moje Zdravlje

Maslačak je izuzetno zdrava i hranljiva biljka koja se vjekovima koristi u prirodnoj medicini. Sadrži vitamine C i A, bogata je organskom kiselinom i mineralima poput kalijuma, natrijuma i magnezijuma. Biljka je savšrena za proljećno čišćenje krvi i cijelog organizma, maslačak je kralj detoksikacije. Također, djeluje i protivupalno, a u ljekovite svrhe koriste se cvijet, mladi listovi i korijen.

Prije cvjetanja maslačka, u rano proljeće, možete iskoristiti izuzetno ljekovite liske maslačka. Najčešće se koriste u salati, a mi vam donosimo recept za sirup koji je sjajan za detoksikaciju i smanjuje rizik od oboljenja.

Naberite pregršt svježih listova mladog maslačka na nezagađenom području, dobro ih isperite, pa stavite u sokovnik i miksajte. Ukoliko nemate sokovnik ili blender, listove možete samljeti i u mašini za mljevenje mesa.

Kako bi ukus bio bolji, ali i sirup još zdraviji, dodajte jabuku koju ćete također miksati u blenderu, kao i sok od svježe cijeđenog limuna.

Sirup od mladih listova maslačaka s euzima prije obroka jednom dnevno, jedna do dvije kašike, a djeluje tako što pročišćava organizam, reguliše varenje, poboljšava apetit, čuva organe od oštećenja. Može pomoći kod raznih stomačnih tegoba, a skladišti se u tegli koju treba držati zatvorenom na hladnom.

Od listova maslačka uvijek možete napraviti salatu koja se savršeno slaže sa mesom ili jelima od povrća, a svježi listovi imaće izvanredan utivaj na organizam!

Izvor vitamina

Čaj od maslačka je pun kalcijuma, gvožđa, vitamina K, A i B6, kao i riboflavinoma i tiaminoma. Ako jedete lišće maslačka kao salatu, ono će vaše tijelo osnažiti više nego spanać ili brokoli.

Pomaže kod dijabetesa

Čaj od maslačka može da snizi nivo šećera u krvi, što je ključno za kontrolu dijabetesa, kažu istraživanja.

Savršena zamjena za kafu

Čaj od maslačka je snažan antioksidans i pun je minerala. Tijelu vraća energiju, a da pri tome ne sadrži kofein. Što je još interesantnije lječi zavisnost od kofeina. Pa ako želite, jutro započnite čajem od maslačka umjesto sa kafom.

Pospješuje izbacivanje vode iz organizma

Čaj od maslačka je prirodni diuretik koji može povećati učestalost mokrenja. Istraživanja pokazuju da je 1 čaša čaja od maslačka dovoljna da se smanji nadutost tijela.

Spriječava infekcije urinarnog trakta

Zbog toga što je prirodni diuretik, čaj od ove biljke je efikasan u lječenju urinarnog trakta, pogotovo kada se pije zajedno sa čajem od uve. Čaj od maslačka će očistiti bubrege i spriječiti razvoj infekcije.

Jača kosti

Zahvaljujući mineralima koje sadrži ovaj čaj obezbjeđuje sve ono što je našem tijelu neophodno za jake kosti i dobru odbranu od osteoporoze.

Povećava cirkulaciju

Bogat sadržaj gvožđa iz čaja maslačka omogućava i bolji protik krvi kroz tijelo.

PODJELITE OVAJ RECEPT SA PRIJATELJIMA NA FACEBOOKU,HVALA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!