ŽENE, DA LI IH ČUPATE? Evo šta zapravo treba da uradite sa DLAKAMA NA BRADI da vam vise nikad ne rastu. - Moje Zdravlje

Čak i ako je nauka još uvek podeljena, pretpostavka je da je uzrok pojave tih dlaka genetski. Da li ih čupate? Evo šta zapravo treba da radite sa dlakama na bradi

Ali, i nivo hormona, kao što je to uobičajeno u menopauzi, može uzrokovati rast neugodnih dlačica.

Činjenica da takva izdvojena dlaka obično raste u blizini pigmentnog mesta ili izlazi iz madeža nije slučajnost, budući da je stvaranje dlake na tom mestu usledilo poremećajem pigmenta.

Koji drugi faktori igraju ulogu pri nastanku ovih dlaka?

Uglavnom sve što utiče na hormonsku ravnotežu. Takve izdvojene dlačice javljaju se sa godinama, posebno kod žena u menopauzi kojima nedostaje estrogena. Ženama sa prekomernom težinom takođe mogu narasti sitne dlačice na bradi, jer trenutne promene u težini mogu uticati na hormonsku ravnotežu. Ista se stvar događa ako izgubite previše kilograma. Lekovi i određene bolesti koje utiču na nivo hormona takođe mogu podstaći rast dlaka na licu ili bradi.

Da li se savetuje čupanje dlačica?

Uglavnom, ništa se ne govori protiv pažljivog čupanja dlake običnom pincetom. Međutim, potrebno je paziti se. To može podstaći patološke promene na koži, posebno na osetljivim područjima poput madeža i pigmentnih mrlja, pa je u ovom slučaju bolje držati prste podalje od pincete. Postoji i opasnost od urastanja dlake, a to nije samo bolno, nego može doći do upale.

Koja je najbolja metoda uklanjanja dlaka?
Obrijati se

Umesto čupanja možete pažljivo obrijati dosadnu dlaku ili je ošišati makazama za nokte. Ali, čak i ovde treba biti oprezan. Posebno u slučaju pigmentnih mrlja i mladeža postoji opasnost od povrede kože kod brijanja. Sledeći nedostatak: crna dlaka i dalje se može videti uprkos brijanju, a i brzo opet naraste.

Laserska terapija

Postoji i mogućnost uklanjanja dlaka laserskom terapijom. To je najnežnija varijanta uklanjanja dlačica jer se koreni dlaka uništavaju svetlosnim impulsima i na taj način se sprečava njihov ponovni rast. Međutim, ova metoda uklanjanja dlaka nije uvek obećavajuća i ne sme se koristiti na madežima i pigmentnim mrljama jer bi to moglo oštetiti okolno tkivo kože. Stoga bi trebalo da sa svojim dermatologom razjasnite da li je laserska terapija opcija za vas.

Epilacija

Trebalo bi da izbjegavate epilaciju ili voštane trake što je više moguće! Ovom opsežnom metodom uklanjanja dlačica vaša je koža izložena nepotrebnoj iritaciji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!