Možete ga pronaći na ZELENIM PIJACAMA, a obara i pritisak i šećer: Napravite ČAJ od listova ove biljke i organizam će biti PREZAHVALAN - Moje Zdravlje

Vrlo snažan miris, pa i pomalo gorak ukus često odbiju naše domaćice od zeleniša koji se može naći na srpskim pijacama – kineskog peršuna.

Ovaj naziv je, zapravo, jedno od imena za korijander – biljku krupnijeg lista, deblje i duže stabljike od običnog peršuna. Mada nismo baš svi navikli na njegovu aromu i više volimo blag, “travnati” šmek naše sorte, kineski peršun ima i lekovita svojstva i savetuje se čak i priprema gustog soka od ove biljke.

Ako vam je ovo ipak previše neobično za vaše kulinarske navike, obavezno ga dodajte u hranu. Za početak, videćete da tada treba manje soliti jela, a time smanjujete količinu štetnog natrijuma u ishrani. Korijander deluje i kao diuretik, pa se kao efekat postiže i izbacivanje viška vode i smanjenje krvnog pritiska.

Zahvaljujući supstancama sa antimikrobnim svojstvima, kineski peršun doprinosi i zdravlju creva i jačanju opšteg imuniteta organizma. Antioksidanti u njemu deluju i na smirivanje upala u telu. Zdrave su i semenke ove biljke koje možete nabaviti u zdravoj hrani, a koristite ih mrvljene ili samlevene u supi, raznim čorbastim jelima.

Ulje korijandera se preporučuje dijabetičarima zbog vrlo niskog glikemijskog indeksa. U indijskoj medicini, seme i ulje ove biljke koriste za kontrolu šećera u krvi. Seme kineskog peršuna potopi se u čašu vode, a ujutru procedi i ta voda popije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!