KAKO SU IH KOD VAS ZVALI? Ove šarene, ukrasne bombonice – bile su divne kao detinjstvo - Moje Zdravlje

Umotani u zelene, crvene, žute, plave, zlatne ili srebrne sjajne papiriće, tzv. salonske bombone (bar tako su ih kod nas zvali) bile su dio božićne i novogodišnje tradicije ukrašavanja jelke starih i novijih generacija. Kada god se prisjetimo tih bombona uvijek nam se osmijeh pojavi na licu i vrati nas u mlade dane.

Iako je danas to dio tradicije gotovo svake porodice u našim krajevima, historija kaže da je kićenje jelke preuzeto iz tradicije germanskih naroda. Naime, oko 1600. godine običaj kićenja jelke prvi je put zabilježen u njemačkom Porajnju (pokrajini uz rijeku Rajnu), a odatle se proširio čitavim hrišćanskim svetom. Smatra se da su Germani inspiraciju pronašli u antičkim vjerovanjima. Zimzeleno drvo u njihovom je svijetu simboliziralo plodnost, a grane su kitili svijećama kako bi osigurali dobar urod i odbili zle sile.

Ukrasi koje su tada koristili naši preci drastično su se razlikovali od ovih današnjih. Osim oraha i malih jabuka, na jelci su se uvijek mogle naći tzv. salonske bombone. Ovi slatkiši su uveseljavali i generacije djece na ex-yu prostorima.

To su ručno rađeni slatkiši, umotani u šarene papire. Nisu se jeli bilo kada. Zamišljeni samo kao posebna poslastica nakon što se raskiti bor, djeci su bili strogo zabranjeni tokom praznika.

Naravno, djeca su krišom uzimala bombone s jelke, pa u prazne papiriće umotavali kamenčiće ili grančice kako bi odrasli mislili da su slatkiši i dalje netaknuti.

Izrađivale su ih seoske žene. Kako čokolada ili bilo koji drugi slatkiš tada nije bio često dostupan, djecu su barem tokom praznika pokušavali da obraduju slatkim poklonima. Žene bi se okupljale i uz pjesmu napravile i po nekoliko hiljada bombona za čitavo selo. Kasnije su se oni mogli naći i na pijacama.

Izrađuju se prema tradicionalnom receptu, a ako želite, možete se i sami upustiti u njihovu izradu.

Trebat će vam tri osnovna sastojka: šećer, voda i želatin. Tome možete dodati i ekstrakte vanile ili nekog drugog ukusa, zavisno od toga kakve bombone želite.

Sve je sastojke potrebno dobro promiješati i prokuhati u vodi. Koristite li pola kilograma šećera, potrebno je oko 250 ml vode, a sve ostale sastojke možete dodati u zavisnosti od vaših želja. Nakon što dobijete gustu jednoličnu smesu, izlijte je u poslužavnik ili tepsiju i pustite da se ohladi. Kada je smjesa potpuno hladna, izrežite ih u obliku duguljastih bombona, a za potpun doživljaj umotajte ih u šarene papiriće.

Ako ste i vi među nostalgičnim zaljubljenicima u ove slatkiše, zašto ne pokušate da ih napravite baš ovr Nove gdine i božićnoh praunika? Ne samo da ćete uživati u sjećanima i okusima iz djetinjstva, nego ćete i svojoj djeci pokazati kako se nekada kitila jelka.

Izvor: Stvar ukusa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!