JEDITE OVO MESO I PODIGNITE ŽELJEZO U KRVI: Doktor objasnio zašto je NAJBOLJE ako imate anemiju, a mnogi to ne znaju - Moje Zdravlje

JEDITE OVO MESO I PODIGNITE ŽELJEZO U KRVI: Doktor objasnio zašto je NAJBOLJE ako imate anemiju, a mnogi to ne znaju

Najbolje meso za željezo u krvi nije ono na koje biste prvo pomislili! Ako imate anemiju, nutricionisti vam savjetuju namirnice bogate željezom, a njega najviše ima u mesu i povrću kao što je kopriva. Možda ste odmah pomislili na crveno, “jače”, ali u pitanju je meso ptice koje je dostupno i kod nas! Nutricionisti kažu da je tamno meso ćurke, kao što su bataci i karabataci, još bogatije željezom od prsa koja ljudi najčešće jedu.

Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, ispričao je zbog čega je ćuretina najkvalitetnije meso, i posebno ga treba jesti ako patite od anemije.

“Moja majka, Dalmatinka, uzgajala je ćurke i one se hrane koprivom. Kopriva je najbolje povrće ako imate manjak željeza, organizam apsorbuje više nego iz drugih namirnica. Za hranjenje ćurki se skuva kopriva, pa se siječe i gnječi dok iz nje curi sok, i onda se to skuha s projinim brašnom. Dakle ćuretina je najbolje meso jer se te ptice hrane koprivom”, rekao je on. Konjsko meso je takođe odlično ako vam manjka željeza, ali ga ne vole svi, složio se doktor koji ni sam nije baš “naklonjen” ovom specijalitetu, iako je vrlo zdrav. (novi.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!