Debela koka u narodnoj medicini za: Psorijazu, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, žuljeve, kurje oči (recepti) - Moje Zdravlje

Debela koka, Ranjenik, Hermelika, Žednjak, Veliki žednjak, Bobovnjak, Dragušac, Ugas, Ugaš nazivi su za biljku Hylotelephium spectabile iz porodice Krasula. Osim što krasi dvorišta i terase, ova biljna vrsta se od davnina koristi u narodnoj medicini. Prednost Ranjenika ili Debele koke je što se lako uzgaja na osunčanim i ocednim mestima. Veoma dobro uspeva i kada se uzgaja u saksijama i raznim posudama. Njeni cvetovi privlače pčele, bumbare i leptire i predstavljaju izvor hrane za ove korisne insekte pre njihovog povlačenja u zimsko mirovanje.
Cveta od sredine leta do prvog mraza
Pošto je sukulentna vrsta odlikuje se debelim, mesnatim listovima. Boja listova najčešće je sivozelena, ali zavisi od sorte. Kod nekih sorti listovi imaju ljubičastu nijansu. Ivice lista mogu da budu glatke ili nazubljene. Dužina lista je do osam centimetara. Visina biljke je oko 50cm.
Kod klasičnih sorti boja cvetova je bela do svetloružičasta. Stvoreno je mnogo sorti koje se odlikuju raznim bojama, od bele, roze, do tamno ljubičaste. Mnogo sitnih cvetova sakupljeno je u cvast prečnika do 15cm. Cveta od sredine leta do prvog mraza. Na proleće, kada prođe opasnost od niskih temperatura, potrebno je odseći osušene delove kako bi napravili mesto za nove biljke koje se počinju pojavljivati.
Lako se uzgaja
Debela koka je otporna biljka koja dobro podnosi visoke tepmetarure, sušne periode, niske temperature, čak i naše zanemarivanje. Dobro prezimljava u našim klimatskim uslovima. Tokom zime nadzemni deo uvene, a na proleće ponovo kreće sa vegetacijom. Jedina opasnost koja preti je visok nivo podzemne vode, zabarivanje, preobilno i prečesto zalivanje. Ne podnosi đubrenje azotnim đubrivima jer pospešuju njeno propadanje.
Najbolje je posaditi na osunčano mesto, gde je zemljište rahlo i ocedno. Dovoljno je da se zalije jednom u 15 dana. Zadržavanje vode u zoni korena rezultiraće pojavom truljenja i propadanje biljke. Dobro raste na zemljištu koje je siromašno hranivima. Odlična je vrsta za kamenjare.
Prilikom sadnje u sadnu rupu dodati komposta, humusa. Biljke se sade na razmak od 20 do 30cm. Nakon sadnje obaviti zalivanje.
Najjednostavniji način razmnožavanja je deljenje biljke u kasnu jesen. Takođe, može da se razmnožava lisnim reznicama i reznicama stabljike.
Debela koka u narodnoj medicini
Od davnina Debela koka poštovana je kao izrazito lekovita biljka, ali treba je oprezno koristiti. Razlog tome je što još uvek nema istraživanja njene lekovitosti kao što je to slučaj sa drugim lekovitim biljkama: kamilica, nana, neven i druge lekovite vrste. Bogata je vitaminima, organskim kiselinama, taninima, mineralima i drugim korisnim materijama.
Mnogi narodni travari i homeopate preporučuju da u toku dana pojedete dva do tri sveža lista tokom perioda vegetacije. Na taj način ćete osvežiti organizam.
Jednostavna upotreba listova Debele koke je kada imate problema sa žuljevima, kurijim očima. Dovoljno je da se sa unutrašnje strane lista skine opna, list privije na bolno mesto i zavije.
Upotrebljava se kao lekovita biljka protiv mnogih oboljenja i za čišćenje organizma. Na tom spisku su: sportske povrede, psorijaza, čir na želucu, čir na dvanaestopalačnom crevu, istegnuća, rane, bubuljice na licu, snižava visok holesterol i mnoge druge bolesti.
Za visok nivo masnoća u krvotoku, jetri i čišćenje krvi koristi se preparat sa jogurtom. Samelje se 50g svežih listova i izmeša sa 100ml jogutra. Ovako pripremljen jogurt konzumira se pre doručka tokom deset dana. U zavisnosti od rezultata, može da se napravi pauza i posle još deset dana jesti ovaj jogurt.
Čaj kod problema sa čirom na želucu
Za ovaj čaj uzima se mešavina listova lekovitog bilja. Potrebno je pripremiti: četiri lista Debele koke, tri lista Ranilista, tri lista Čuvarkuće i jednu supenu kašiku Vodopije. Smesa lekovitih biljaka kuva se u tri decilitra vode od 10 do 15minuta. Kada se čaj ohladi potrebno ga je procediti. Konzumira se dva puta dnevno pre obroka.
Rakija od Debele koke
Teglu ispuniti svežim listovima Debele koke i preliti ih rakijom lozom. Ostaviti da odstoji. Listovi mogu da stoje u rakiji do sledeće sezone i upotrebljavamo ovu rakiju kod sportskih povreda, istegnuća, manjih rana. Primenjuje se na taj način što se listovi iz rakije „nalepe“ na ozleđeno mesto i zaviju. Ostavi se da deluju preko noći.
Izvor: agroklub.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!