BILJKA KOJA VRAĆA U ŽIVOT: Obavezno je koristite ako imate nedostatak apetita ili se brzo umarate,podočnjake… - Moje Zdravlje

Vijenac od lovorovog lišća se koristio za ukrašavanje glava starih rimskih careva jer se lovorov list dugo povezivao sa slavom i pobjedom. Stoga ne čudi što lovorov list ima nekoliko značenja. Začin, lijek za razne bolesti, ukras i oruđe u magiji koristili su se za lovor. Kašalj, bol, glavobolja i problemi s kosom i kožom mogu se liječiti lovorom. Većinu vremena, lovor se koristi za začinjavanje hrane i može se koristiti za pripremu čaja ili terapeutskog ulja. Lijepo djeluje kao začin u jelima sa povrćem, mesom, pečenjima, pa čak i desertima.

Lovorov list uključuje:

minerali poput soli, kalijuma, magnezijuma i gvožđa, esencijalna ulja, tanini, terpeni, aromatična jedinjenja, dijetalna vlakna, vitamini A, C i B. Odgovor na pitanje “da li je lovorov list otrovan?” je da. Međutim, lovor ne bi trebali jesti samo psi i mačke jer je za njih otrovan. Savjetuje se da trudnice izbjegavaju jesti lovorov list jer u određenim situacijama može uzrokovati pobačaj. Male, tamne bobice biljke trešnje lovor (također poznate kao Prunus laurocerasus) sadrže hemikaliju prulaurasin, koja se koristi u malim dozama kao sedativ. Budući da nikada ne možete biti sigurni u preciznu koncentraciju tog spoja, ne preporučuje se samostalna upotreba te biljke jer je u većim dozama izuzetno toksična.

Lovorov list ima protuupalna, antioksidativna i antivirusna svojstva. Terapeutska svojstva lovora čine ga korisnim za:

povećanje otpora, smanjenje napetosti i anksioznosti, zdravlje disajnih puteva, zdravlje probave, zdravlje kože i kose i umirivanje bolnih zglobova i mišića. Linalool, aromatična hemikalija s umirujućim i opuštajućim efektom, oslobađa se u zrak kada se lovorov list zapali. Dim ima dodatne korisne komponente koje pomažu u ublažavanju stresa i glavobolje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!