ZBOG OVOGA SU VAM NALAZI LOŠI: Doktorica otkrila pravila pred VAĐENJE KRVI koja mnogi ne znaju! - Moje Zdravlje

Za laboratorijske analize poželjno je raditi “na prazan stomak”, što znači da prije vađenja krvi punih 12 sati ne treba jesti. Ujutro, na dan vađenja krvi, dopušteno je samo popiti malo vode, a izuzeci se prave samo u hitnim slučajevima.

Zašto?

“Budući da hrana i produženo gladovanje imaju direktan efekat na metabolizam ugljenih hidrata, lipida i proteina, nužno je da neke analize radite na prazan stomak. Pritom je efekat proteinskih (mesnih) obroka veći od efekta obroka sa ugljenim hidratima (hleb, testenina, kolači)”, objašnjava dr Ivica Cvetković za 24sata.hr.

Na prazan stomak obavezno se rade analize šećera u krvi, triglicerida, holesterola, vitamina B12, folne kiseline, alkalne fosfataze, beta-CrossLaps (marker za kosti), osteokalcina, željeza, kortizola, kao i kad se radi test izdisaja na helikobakteriju, PTH i homocistein. Za određivanje tumor markera, suprotno tome, nije potrebno da gladujete.

Prije vađenja krvi

Posljednji obrok pred sutrašnje vađenje krvi smije da bude lagana večera, i to ne kasnije od 19 sati. Ujutro na dan vađenja krvi nije dopušteno ništa osim malo vode, a 48 sati prije vađenja krvi izbjegavajte lijekove (osim obaveznih), jači fizički napor i alkohol.

Masnoće u krvi

Dvije nedjelje ranije treba se normalno hraniti. Dva dana pred vađenje krvi izbjegavajte vježbanje i alkohol. Dan prije vađenja krvi preporučuje se nemasna hrana i izbjegavanje kafe poslije 19 sati.

Vađenje krvi ne bi trebalo sprovoditi prije nego što prođe 8 nedjelja od akutnog infarkta miokarda, hirurške operacije, traume, bakterijske ili virusne infekcije.

Određivanje željeza u krvi

Dva dana ranije ne pijte sokove obogaćene vitaminima (borovnica, crna ribizla, kupine, cvekla), cedevitu i kupinovo vino, jer mogu lažno da povećaju željezo, pa nalaz neće biti validan.

Tolerancija na glukozu (OGTT)

Pacijenti ne smiju da jedu makar 8, a najviše 12 sati. Tokom testiranja pacijent je cijelo vrijeme u laboratoriji. Za to vreme ne smije da se puši, jede, pije, niti da se izlaže naporu

Trombofilija

Većina testova na trombofiliju (krv iz periferne vene) ne smije da se izvodi dok je pacijent na terapiji za razređivanje krvi zbog uticaja terapije na rezultate analiza.

Hormoni štitne žlijezde iz krvi

Terapija hormonima štitne žlijezde može da utiče na rezultat, pa je važno da na dan vađenja krvi ne uzimate lijek. Možete ga uzeti neposredno nakon testa.

Određivanje krvi u stolici

Sedam dana prije davanja uzorka treba izbjegavati lijekove (osim neophodnih koje je prepisao ljekar). Test odložite ako imate menstruaciju, proliv, krvarenje iz hemoroida i urinarnog trakta.

Uzimanje urina (jednokratnog)

Mora da prođe najmanje 4 sata od posljednjeg pražnjenja bešike. Prvi mlaz se baca, a srednji sakuplja u sterilnu posudu. Ne uzima se tokom i oko menstruacije.

Sakupljanje 24-satnog urina (biuret)

Počinje drugim jutarnjim urinom. Tokom cijelog dana i noći urin se sakuplja i čuva na hladnom. Sljedećeg dana doda se i prvi jutarnji urin i nosi u laboratoriju.

Test izdisaja na helikobakteriju

Ujutro ne smijete ništa da jedete ni pijete, čak ni da perete zube. Test se sprovodi najmanje 4 nedjelje nakon posljednje doze antimikrobnog lijeka i 2 nedjelje nakon antisekretornog lijeka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!