ZAŠTO SU SMOKVE NAJLJEKOVITIJE VOĆE NA SVIJETU: Pojedite jednu svako jutro na prazan želudac i vidite što će se dogoditi - Moje Zdravlje

S razlogom se smokve nazivaju rajskim voćem na Mediteranu. Njegovi ljekoviti dijelovi su plodovi, mlijeko, listovi i kora. Suha verzija smokve smatra se supernamirnicom koju možemo jesti tijekom cijele godine, ali jedva da može zasjeniti sočno voće koje se na našim prostorima uzgaja tisućama godina.

Sirove smokve sadrže do 80% vode i najbolje ih je jesti ujutro s obzirom na njihovu nutritivno stimulirajuću energiju.

  1. Niži krvni tlak

Smokve su izvrstan izvor kalija koji pomaže u snižavanju i reguliranju krvnog tlaka. Mineral kalij rijetko se nalazi u hrani, ali je neophodan za tjelesne funkcije. Mnogi ljudi pate od nedostatka kalija zbog povećanog unosa soli.

  1. Pomaže kod mršavljenja

Dobar je izvor dijetalnih vlakana koja poboljšavaju probavu i dulje nas drže sitima, što zauzvrat pomaže u mršavljenju. Smokve sadrže više topivih i netopivih vlakana od drugog voća. Topiva vlakna također utječu na smanjenje kolesterola u krvi. 100 grama smokava ima samo 74 kalorije.

  1. Snizite šećer u krvi

Listovi smokve snižavaju šećer u krvi. Listovi se mogu koristiti kao dodatak za pripremu raznih jela i pripremu čaja. Neka istraživanja pokazuju da smokve mogu pomoći u regulaciji šećera kod osoba s dijabetesom tipa 1.

  1. Doprinosi dobrom raspoloženju

Sadrže velike količine vitamina B kompleksa koji našem tijelu daju energiju, osiguravaju elastičnost kože i jake mišiće. Još jedna prednost kompleksa vitamina B je ta što može poboljšati rad mozga, što može poboljšati koncentraciju i pamćenje te poboljšati naše opće raspoloženje. Ako su nesanica i PMS vaši nezadovoljavajući rezultati, smokve mogu pomoći zbog visokog udjela magnezija.

  1. Pomaže u liječenju bradavica

U narodnoj medicini smokve se smatraju izvrsnim pomagačem kod problema s rastom kože kao što su bradavice i kurje oči. Samo pola svježeg voća nanesite na problematično područje, ostavite preko noći, a ujutro isperite toplom vodom. Nakon toga problem je lakše otkloniti, a po potrebi postupak možete ponoviti do 5 puta.

  1. Bogate su vitaminima i mineralima

Visoke koncentracije glukoze i fruktoze predstavljaju zdraviju alternativu bijelom industrijskom šećeru. Sadrže velike količine željeza, fosfora, kalcija, kalija, magnezija, vitamina B6, E, C i vitamina A. Bogate su i beta-karotenom pa se preporučuje jesti smokve nekoliko dana prije sunčanja. Sadrži visok postotak vode i prirodnih šećera pa pomaže u oporavku od umora i detoksikaciji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!