TREBAT ĆE VAM SAMO 2 JABUKE: Ovaj kolač se pravi za bukvalno 10 minuta! - Moje Zdravlje

Razne slastice s jabukama oduvijek su među najpopularnijim domaćim receptima. Jedna od njih koja se često pravi je i starinski kolač od jabuka, kojeg ćete ponegdje naći i pod nazivom bakin kolač od jabuka. Iznimno je jednostavan, a mjere su na čaše, tako da će ga baš svatko napraviti bez problema.

Ovaj provjereno dobar kolač još je jedan od klasika koje su rado pravile naše mame i bake. Kada nije bilo vremena da se napravi neki malo zahtjevniji recept kao što je klasična pita od jabuka (poznata i kao lenja pita), na red bi došao upravo starinski kolač od jabuka. I uvijek je bio tako fin i dobar da nikada ne bi nikoga razočarao, baš naprotiv!Starinski kolač od jabuka, kojeg ćete ponegdje naći i pod nazivom bakin kolač od jabuka iznimno je jednostavan, a mjere su na čaše.Kolač sa jabukama koji vam danas predstavljam je definitivno kolač mojeg djetinjstva.

Mama je ovo jako često radila i to iz nekoliko razloga. Prije svega, kolač je urnebesno fini i sočan. Zatim, jabuka je baš uvijek bilo pa se mogao napraviti u bilo kohe godišnje doba. Iako, meni su takvi kremasti kolači, osvježavajući i voćni najbolje pasali u ljetno doba. No, mama kao mama, uvijek nam je udovoljavala, pa se tako i kremasti kolač sa jabukama pekao kad god bismo ga poželjeli.

SASTOJCI

2 jabuke
2 kašike šećera
250 gr. mljeveni keks
50 gr. orasi

Za kremu

400 ml. mlijeko
8 gr. vanilin šećer
2 kašike šećera
2 kašike škroba
ukrašavamo čokoladnim pahuljicama
U videu sam vam spremila brzo uputstvo za pripremu ovog jabukovog deserta:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!