TINKTURA OD MASLAČKA: Detaljne upute za pripremu ljekovite tinkture od korijena, lista i cvjetova - Moje Zdravlje

Maslačak raste posvuda oko nas i omiljen je stoljećima u narodu kao ljekovita biljka koja pomaže kod mnogih tegoba.
Svi dijelovi biljke su jestivi i ljekoviti. U proljeće je posebno primjetan jer njegovi cvjetovi prekrivaju skoro svaku livadu i svaki komad zemlje u našim krajevima.

Danas ćemo vam pojasniti kako da sami sebi napravite jako ljekovitu tinkturu od maslačka.

Za pripremu tinkture bit će vam potrebno: svjež maslačak i to korijen, listovi i cvjetovi, sve ubrano u rano proljeće kada biljka ima najviše ljekovitog u sebi. Pored toga za tinkturu vam je potrebna dobra domaća rakija ili, možda još bolje votka od 35-45% jakosti.

Uberite svježu biljku, ali pazite da je biljka rasla daleko od ceste i zagađenja tijekom cvjetanja u proljeće. Obavezno maslačak izvadite zajedno sa korijenom, jer je korijen njegov najljekovitiji dio.

Sve dijelove dobro operite, ostavite da se osuše te ih isijecite na što sitnije komadiće.

Dijelove biljke možete usitniti pomoću blendera kako biste dobili masu do koje alkohol može lakše prodrijeti, i tako izvući iz biljke ono najbolje.

Ovako dobivenu smjesu stavite u staklenku, te u potpunosti prelijte sa rakijom ili votkom.

Predlažemo votku zbog slabijeg mirisa ali će i rakija odraditi posao izvlačenja ljekovitih sastojaka iz dijelova biljke.

Kada stavljate dijelove biljke u staklenku, pokušajte obratiti pažnju da barem pola sastava predstavlja korijen maslačka a ostalu polovinu da čine listovi i cvjetovi.

Posudu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi izvan dometa sunčeve svjetlosti da odstoji 3 tjedna. Sa vremena na vrijeme promućkajte posudu da se tinktura bolje obogati sastojcima iz maslačka.

Nakon 3 tjedna stajanja procijedite smjesu kroz gazu tako da vam ostane samo tekućina.

Ovako dobivena tekućina sadrži u sebi koncentriranu svu raskoš hranjivih i ljekovitih sastojaka maslačka. Tinkturu pretočite u staklenu bocu i čuvajte na tamnom mjestu.

Tinktura se koristi kod reumatoidnog artritisa i gihta. Posebno je efikasna u jačanju funkcije bubrega, čišćenju i oporavku jetre od žutice te hepatitisa i ostalih oboljenja.

Tinkturu uzimajte kod problema sa masnoćama jer će vam redovno korištenje smanjiti kolesterol u krvi, regulirati visoki krvni tlak i općenito pomoći kod pročišćavanja krvi za što se u narodu koristila stoljećima.

Travari maslačak preporučuju za ženska oboljenja, kao što su, problemi u menopauzi, problemi sa dojenjem, cistama i alergijama. Tinktura se koristi i za stvaranje i izlučivanje žuči.

Posebna preporuka je da tinkturu koriste dijabetičari kao prirodnu kontrolu razine inzulina u tijelu.

Maslačak smanjuje upale u tijelu posebno na području krvnih žila što smanjuje opasnost od kardiovaskularnih oboljenja.

Tinkturu koristite po potrebi a preporučujemo je kako za spomenute tegobe tako i preventivno za zdravlje cjelokupnog organizma.

Tinktura se uzima tako što se ukapa 20-30 (po potrebi i znatno više) kapi u pola čaše vode 3 puta na dan. Posle korištenja od 3 mjeseca potrebno je napraviti pauzu.

Ostajte zdravi.

Izvor: biljke-kao-lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!