SNEŽANA PERIĆ-PANTIĆ UMRLA OD RAKA DOJKE: Simptomi opake bolesti! Evo kako otkriti karcinom na vrijeme - Moje Zdravlje

Sve je više žena oboljelih od karcinoma dojke.

Od ove opake bolesti upravo je preminula i srpska sportistkinja Snežana Perić-Pantić (43), supruga bivšeg fudbalera i aktuelnog trenera Đorđa Pantića. Snežana se od malih nogu bavila sportom, bila je jedna od najmlađih karate šampionki na svijetu.

Da li se pojava karcinoma dojke može sprečiti, da li je ona genetski uslovljena? Šta žena može da uradi u borbi sa ovom bolešću?

“Postoje rizične grupe pacijentkinja koje imaju veću predispoziciju da obole od ove bolesti”, objasnila je za Lepu&Srećnu dr Olivera Kosovac. “Na prvom mjestu je genetska predispozicija, zatim gojaznost, potom hormonska terapija… Zabluda je da je to veliki procenat žena, ali, ipak treba naglasiti da je deset posto pacijenata u rizičnoj grupi imaju genetsku predispoziciju da obole od ove bolesti.”

Žene treba redovno pregledaju svoje grudi i da ih dobro poznaju kako bi uočile svaku promjenu. Sa godinama, ali i zbog trudnoće i dojenja, moguće je da se pojave strije na grudima – rastegnuća kože koja izgledaju kao bjeličasti trag. To su normalne, očekivane promjene, kao i spuštanje bradavica naniže ili veći razmak između dve dojke.

Međutim, ako primijetite iscjedak koji curi iz bradavica ili tvrde kvržice koje se mogu napipati prstima, idite na ljekarski pregled. Bol u dojkama može i ne mora biti opasan simptom. Naime, kancerogeno tkivo u dojkama veoma rijetko izaziva bol, ali bi ipak trebalo da zakažete pregled kod specijaliste i uvjerite se o čemu se zaista radi. Postoji rijedak, ali izuzetno agresivan tip kancera dojke koji može da izazove bol, a uz koji se obično javljaju i crvene tačkice. Ako bol traje više od nekoliko dana i vremenom se pojačava, obavezno posjetite ljekara.

Veći broj kvržica i grudvica su ili fibrozno cistično tkivo ili ciste. I jedna i druga promjena nisu kancerogene, ali zbog njih dojke mogu biti osjetljive i bolne. Takve promjene treba pratiti i, na najmanji znak da su se izmijenile, javiti se ljekaru. Simptomi koji su znak za hitan odlazak kod doktora su sljedeći:

Pojava nove kvržice u dojci ili pazuhu

Oticanje ili nadutost jednog dela dojke

Iritacija na koži dojke

Crvenilo ili perutanje kože dojke, kao i područja oko bradavice

Bilo kakav iscjedak iz dojke, pogotovo ako ima krvi ili sukrvice (izuzetak je, naravno, majčino mlijeko)

Bilo kakva promjena u veličini ili obliku dojke

Bol u bilo kom dijelu dojke.

Izvor: Lepa&Srećna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!