OTKRIVENA NAJZDRAVIJA BILJKA NA PLANETI: Sameljite KORIJEN ove biljke i popijte sa vodom, jedini način da REGENERIŠETE JETRU - Moje Zdravlje

Indijska biljka kurkuma uništava bakterije i gljivice te ima snažno antioksidativno i antikancerogeno djelovanje

Nutricionisti su uvjereni da pet namirnica osvaja svijet zahvaljujući svojoj izuzetnoj ishrani. Na prvom mjestu je kurkuma, zatim namirnice sa proklijalim sjemenkama (proklijali pasulj, proklijali kruh, proklijali bademi), zatim povrće, mlijeko bez laktoze i mahunarke.

Kurkumin ima snažno antioksidativno, protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antifungalno i antikancerogeno djelovanje. Američki Wall Street Journal objavio je članak Indijski začin budi nadu, u kojem se navodi da je naučni interes za kurkumin naglo porastao posljednjih godina. Američki nacionalni institut za zdravlje nedavno je proveo klinička ispitivanja kurkumina kao terapije za rak pankreasa, plazma ćelija (multipli mijelom), Alchajmerovu bolest i rak debelog crijeva.

Visoka nutritivna vrijednost
Osim glavnog sastojka – kurkumina, koji ima najjače protuupalno djelovanje u biljnom svijetu, kurkuma sadrži i vitamine B6, C, E i K, kao i minerale kalijum, gvožđe, bakar, cink, fosfor, mangan i selen. Takođe se smatra značajnim izvorom vlakana.

Dnevna preporučena količina kurkume je 3-10 g ili najviše jedna supena kašika. Za starije osobe i djecu mlađu od šest godina dnevnu dozu treba prepoloviti (pola supene kašike). Ne treba ga uzimati na prazan želudac.

Uklanja probavne smetnje
Kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika, kurkuma ne uništava crijevnu floru, ali podstiče razvoj korisnih bakterija, ublažava nadutost i plinove, poboljšava apsorpciju u crijevima i djeluje detoksikacijsko na crijeva. Najnovija istraživanja potvrđuju da kurkuma, zahvaljujući svom protuupalnom dejstvu, može pomoći u liječenju Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. Njegovo antigljivično djelovanje je također korisno u liječenju kandide. Takođe je efikasan kod hronične dijareje i nadimanja. Koristi se tako što se čajna kašika kurkume u prahu pomeša sa čašom vode i pije se jednom dnevno.

Pomaže kod prehlade i gripa
Zahvaljujući protuupalnom dejstvu kurkumina, ova biljka je dragocjena pomoć kod upale grla, jer sprječava razmnožavanje bakterija. Tri do četiri puta dnevno uzimajte rastvor od pola kašičice kurkume i 0,3 dl toplog mleka. Za grgljanje koristi se rastvor od pola kašičice kurkume i soli u čaši tople vode. Kurkuma također uklanja loš zadah i liječi bolesti desni.

Koristan za zglobove
Zbog snažnog protuupalnog djelovanja, posebno se preporučuje kod reumatoidnog artritisa. Brojne kliničke studije su pokazale da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova. Za razliku od klasičnih lijekova na bazi kortikosteroida koji mogu izazvati ozbiljne nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamjena ili dodatak za bolesti zglobova i kostiju.

Liječi kožne bolesti
Ova biljka je efikasna i kod kožnih oboljenja, posebno ekcema i psorijaze. U tu svrhu se može uzimati oralno ili dermalno, u obliku obloga od paste od kurkume (40 g kurkume se prokuva u 1,5 dl vode). Pomešana sa sokom od aloje, ova pasta pomaže i kod opekotina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!