Koristi se kao prilog uz jela sa mesom, pa je poželjno da se nađe na vašem meniju ove zime…
Korijen rena se bere u kasnu jesen kada listove ubije mraz. Možete da kupite svjež korijen rena na tržištu tokom ove sezone. Izaberite svjež, kameno-tvrd koren koji je lišen izdanaka, buđi ili mekih mjesta. Izbjegavajte zeleno-obojen koren rena, budući da je on veoma gorak.

Osim toga, izbegavajte prezreo, stari i veći koren rena, jer on ima tendenciju da bude previše vlaknast i na taj način, lošeg je ukusa.

Kod kuće, čuvajte ren u papirnoj kesi i stavite ga u frižider gdje će se održati narednih 6-9 mjeseci. Komercijalno pripremljeni proizvodi od rena mogu biti lako dostupni u prodavnicama širom cijele godine.

Uvijek treba da koristite ren u svježem stanju; ako je narendan i stoji predugo, on će izgubiti svoju moć. Možete, međutim, da narendate ren i da ga pomješate sa jabukovim sirćetom, i čuvajte ovo u dobro zatvorenoj posudi u frižideru. Ovaj preparat će trajati beskonačno! Uvijek koristite ren sirov, budući da kuvanjem gubi ljekovito dejstvo i svoj ukus.

Ren za sinuse

Poznato je da je ren za sinuse jedan od najboljih prirodnih lijekova. Infekcija sinusa se javlja uslijed nagomilavanja sekreta u sinusima, što stvara prijatno okruženje za rast i razvoj loših bakterija, a ovo stanje može da bude prilično bolno. Isparljiva jedinjenja koja su prisutna u renu sprečavaju ovu akumulaciju razređivanjem stare sluzi.

Dakle, ako ste skloni sinusnim i infekcijama gornjih disajnih puteva, možete uzeti pola kašičice sosa od rena ujutru i u podne i najmanje 10 minuta nakon upotrebe nemojte unositi hranu ili pića. Ovo će odmah očistiti sinuse.

Ren takođe ublažava simptome gripa, prehlade i zagušenja. Sitno mlevena pasta od rena može da se nanese preko grudi da izliječi zagušenja. Osim ovoga, možete i da zagrejete narendani ren, pa da se inhalirate ovim isparenjima od 5-10 minuta.

Ren za bronhitis

Ren se preporučuje u liječenju hroničnog bronhitisa i respiratornih bolesti, jer ima snažno antiseptičko i dejstvo za iskašljavanje, a takođe širi bronhije.

Kako se koristi ren za bronhitis?

Izrendajte korijen rena i dodajte četiri kašičice meda u ovo. Nakon 30 minuta, stisnite sok dobro i kuvati ovo sa deset kašika vode. Nakon što je smješa kuvana, procijedite je, ostavite da se ohladi, a zatim je pomešajte sa sirovim sirupom. Uzmite tri kašike ovog lijeka dnevno.

Ren protiv kašlja
Da koristite ren protiv kašlja, uzimajte 1 kašičicu narendanog rena pomešanog sa kašičicom meda svako jutro na prazan želudac, tokom perioda od 30 dana.

Ren protiv bolesti pluća
Prelijte 10 g narendanog korena rena sa 200 ml ključale vode, te ostavite da odstoji nekoliko minuta, zatim procijedite i pijte 2-3 puta dnevno u malim šoljicama. Ovaj čaj od rena je odličan za čišćenje pluća.

Ren protiv astme
Skuvajte 4 kašike rendanog rena sa šoljom jabukovog sirćeta, pa kada se ren razmekša, procedite ga i dobijenoj količini dodajte istu količinu meda. Kuvajte ovu smjesu lagano da se zgusne, pa sačekajte ohladi. Dobijeni preparat treba uzimati ujutru i uveče.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!