O NJOJ SE JAKO MALO GOVORI: Guščija mast je neprikosnoven lijek kod upale pluća, kašlja, bronhitisa i astme ako se ovako koristi… - Moje Zdravlje

Guščija mast je poznata kao jedan od najboljih lijekova u borbi protiv bolesti disajnih puteva koji je poznat u alternativnoj medicini.
Radi se o potpuno i 100% prirodnom sredstvu za bolesti upale pluća, astme, bronhitisa i kašlja koja je korištena od davnih vremena, i čija korištenje se polako vraća u upotrebu.

GUŠČIJA MAST KAO LIJEK:

Već ranije smo pomenuli ljekovita svojstva i primjene guščije masti, i tu se radi o najčešćim njenim upotrebama. No, ona je dobra za primjenu kod bolesti hemoroida, za osobe koje imju poremećaj u digestivnom traktu, pa im se preporučuje da uveče popiju malo rastopljene guščije masti.

Poznata joj je primjene i kod liječenja dekubitisa, pelenskog osipa i mokrog ekcema.

Koristi se tako što se dvije kašike masti pomiješaju sa jednom kašičicom borovog ulja i ta se mješavina nanosi na obloge ili se utrljava na upaljena područja uz pomoć isključivo pamučnog tufera.

Kada je hladno vrijeme česte su promzline na rukama kod djece i odraslih, zato je njena upotreba kod tih slučajeva velika.

I za opektoine guščija mast može da bude od velike pomoći.

Guščiju mast možemo da koristimo na dva načina, i to u ishrani i kao oblogu.

Pa tako prilikom nanošenja iste na kožu dio ljekovitih materija se apsorbuje, a veliki udio pri liječenju ima i toplota koja se pri tome stvara.

Ona omogućava da razgradi nagomilani sekret i time daje mogućnost vazduhu da prođe kroz bronhije bez smetnji.

GUŠČIJA MAST KOD DJECE I BEBA:

Preporučuje se upotreba guščije masti kod djece i beba. Mast se njima može davati tako što im se namažu nozdrve, ili uz obloge na grudima.

MLIJEKO I GUŠČIJA MAST:

U šolju toplog mlijeka rastopite kašiku guščije masti za odrasle, odnosno kašičicu ako pripremate napitak za djecu.

Za potpuni efekat, pijte napitak 2 – 3 puta dnevno sa razmakom 4 – 5 sati, sve dok simptomi traju.

GUŠČIJA MAST SA MEDOM:

Otopite oko 200 g sala od guske na tihoj vatri dok ne dobijete bistru žutu mast, pa procijedite i ostavite da se malo ohladi.

U mast dodajte 200 g livadskog meda, dok se još ne stegne. Prespite u staklene tegle i čuvajte u frižideru.

Preporučeno je da dnevno odrasli uzimaju 2 – 3 supene kašike, a djeca 2 – 3 kafene kašičice masti.

Da biste djeci lakše dali, izmiješajte sa toplim mlijekom.

OBLOG OD GUŠČIJE MASTI

Najbolje je da oblog od guščije masti stavite tako što ćete na jednu pamučnu krpu ili pelenu veličine grudi djeteta ili osobe nanijeti sloj masti, i staviti na grudi, pokriti najlonskom folijom. Napominjemo da nakon što stavite oblog osoba mora da bude pokrivena i utopljena.

Obloge je potrebno da stavite prije spavanja, kako bi prespavali sa njim. Za teža stanja obloge možete stavljati i preko dana, no tada se treba odležati nekoliko sati.

KAKO ČUVATI OVU MAST

Mast je preporučljivo čuvati u frižideru, i to do 6 mjeseci nakon prvog korištenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!