NAPITAK KOJI SNIŽAVA ŠEĆER U KRVI ZA 3 SATA: Nutricionista tvrdi – sok od ovog voća je neprikosnoven za zdravlje - Moje Zdravlje

Zahvaljujući svojim antioksidansima sok od ovog voća je u stanju da normalizuje nivo šećera u krvi i snizi krvni pritisak.

Plod nara je prepun vitamina C, odličan je izvor i pantotenske kiseline (vitamin B5), kalijuma, ali i polifenola (antioksidanasa). U naru ima i fosfora, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana. U narodnoj medicini koristi se da ublaži različite tegobe – od dijareje, krvarenja u desnima, protiv hemoroida, akni i katarakte.

Smanuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a britanski nutriconista Rob Hobson ga preoručuje za smanjenje nivoa šećera u krvi za kratko vreme.

Prema njegovim rečima sok od nara može značajno uticati na smanjene nivoa šećera u krvi. Njegovu efikasnost i koristi određuje sadržaj antioksidanata – supstanci koje neutrališu slobodne radikale. Ispostavilo se da je sok od nara “šampion” po količini antioksidanata – čak i zeleni čaj sadrži znatno manju količinu.

Кorisna svojstva soka

Lekar tvrdi da sok od nara, koji je bogat flavonoidima i antocijaninima, inhibira šećer i time normalizuje njegov nivo u krvi za samo tri sata. Štaviše, antioksidansi sadržani u napitku mogu uticati na insulinsku rezistenciju i sniziti krvni pritisak.

Čaj od nara
U ugrejanu šolju stavite koru nara i prelijte prokuvanom vodom. Poklopite, posle pola sata procedite i popijte.

Nutriconista dodaje da sva korisna svojstva nara čine da je idealna namirnica, ne samo za osobe koje pate od hipertenzije, dijabetesa i hiperglikemije, već sve koji brinu o svom zdravlju.

Kalorijska vrednost nara je 83 kalorije u 100 grama, a čak 16 odsto su dijetna vlakna. Preporučuje se da ga jedu i deca, trudnice i starije osobe, jer blagotvorno deluje na organe za varenje i smiruje grčeve u stomaku i proliv. Istovremeno povoljno deluje na srce, kosti i nerve.

Izvor: Lepa&Srećna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!