Mladi bijeli luk je i hrana i lijek, a najkorisniji je za jednu grupu ljudi,čuva srce,čisti krv i crijeva… - Moje Zdravlje

Mladi bijeli luk u ishrani se koristi pre nego što čenovi počinju da sazrijevaju, odnos kao još nesazreli plod. Ima lisnatu stabljiku i cvjetove, što znači da je spreman za berbu, uprkos tome što lukovica nije u potpunosti formirana. Nezrela lukovica po veličini i izgledu podsjeća na mladi crni luk i čak se priprema i koristi u ishrani na isti način. Mladi bijeli luk je biljka iz porodice Allium u koju spadaju i crni i bijeli luk, ljutika i praziluk.

Zašto je zdrav mladi bijeli luk?
Mladi bijeli luk je dobro poznat kao prirodni lijek koji se dugo koristi za liječenje raznih bolesti. Lako ga je nabaviti i može da se jede svjež, ali i kuvan. Mladi bijeli luk je izuzetno aromatično povrće, mek je i ima suptilan ukus koji može jelu da da odličnu aromu. Ima različite zdravstvene prednosti koje štite organizam od zdravstvenih problema kao što su srčani udar, moždani udar, hipertenzija, loša cirkulacija krvi i problemi sa varenjem.

Istraživanja pokazuju da mladi bijeli luk ima zdravstvene prednosti, kao što je zaštita od obične prehlade i sposobnost da snizi krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Kada se govori o mladom bijelom luku stručnjaci uvek podsjećaju na riječi ljekara Hipokrata, često nazivanog ocem zapadne medicine, koji je govorio „neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana.“

Sve zdravstvene koristi mladog bijelog luka
Naučnici ističu da je za većina zdravstvenih prednosti mladog belog luka zaslužno jedinjenje sumpora, koja nastaju kada se češanj bijelog luka sjecka, zgnječi ili žvaće. Međutim, možda je najpoznatije jedinjenje alicin. Ali, alicin je nestabilna materija koja je samo kratko prisutna u mladom bijelom luku nakon što je isječen ili zgnječen. Jedinjenje sumpora iz mladog bijelog luka ulazi u tijelo iz digestivnog trakta, odakle se širi po cijelom tijelu, vršeći snažne biološke efekte.

 1. Jača imuni sistem i djeluje antibiotski
  Mladi bijeli luk deluje antibiotski. Sadrži antibakterijska i antiinflamatorna svojstva koja štite tijelo od infekcija što se smatra jednom od vodećih zdravstvenih prednosti mladog bijelog luka. Alicin je jedinjenje sumpora koje je odgovorno za jak miris bijelog luka, ali, ova sumporna supstanca je važna jer pojačava odbrambene mehanizme ljudskog tijela.
 2. Bogat je gvožđem
  Pojedinci sa lošijom krvnom slikom ili čak anemijom moraju što više da jedu mladi bijeli luk s obzirom na to da je bogat gvožđem. Mladi bijeli luk sadrži protein feroportia koji prenosi uskladišteno gvožđe iz unutrašnjosti ćelije van nje. A kada se poveća nivo gvožđa u tijelu, tada se poboljšava krvna slika.
 3. Dobar je za srce
  Svi znamo da je bijeli luk zaista dobra namirnica za srce. Međutim, i mladi bijeli luk takođe sadrži polisulfid, koji štiti srce od bolesti. Ovo proljećno povrće takođe je korisno za zdravlje jer je bogato manganom, a ovaj mineral održava visok nivo dobrog HDL holesterola u tijelu. Što je više mangana u tijelu, veća količina HDL će vjerovatno podstaći normalno funkcionisanje srca.
 4. Poboljšava varenje i bori se protiv gastro-intestinalnih infekcija
  Pored borbe protiv prehlade i kašlja, proljećni bijeli luk je takođe odličan u liječenju infekcija gastro-intestinalnih mikroba. Potencijalno antiinflamatorne sposobnosti mladog bijelog luka mogu da pomognu u smirivanju bilo kakve upale ili iritacije u crijevima, čime se ubrzava varenje i eliminiše nelagodnost. Antioksidativna i antibiotska svojstva bijelog luka takođe osiguravaju odgovarajuću ravnotežu bakterija u želucu.
 5. Može da poboljša cirkulaciju
  svejž bijeli luk
  Svež bijeli luk je „prirodni penicilin“ koji štiti čovjeka na mnogo načina
  Vitamin C u mladom bijelom luku olakšava apsorpciju gvožđa i drugih minerala, što ovu biljku čini odličnom za pojačavanje cirkulacije. Bolja proizvodnja crvenih krvnih zrnaca znači više kiseonika u tijelu i bržu isporuku esencijalnih hranljivih materija svakom sistemu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!