MASLAČAK LIJEČI MNOGE BOLESTI, BRZO GA UBERITE: Popravlja krvnu sliku, liječi jetru, a njegov med ČINI ČUDA - Moje Zdravlje

Maslačak možemo naći na livadama i travnjacima, po pustim mjestima i napuštenim njivama, pored puteva i oko naselja. Maslačak je rod biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). On je trajna zeljasta biljka. Cvjeta od marta do maja jarko žutim cvjetovima.

Listovi maslačka su jake zelene boje i nazubljeni. Stabljika i listovi kada se prelome suze tečnošću. Cvjetna drška kod maslačka je šuplja iznutra i izdiže se vertikalno. Na njenom vrhu se razvija žuti cvijet, koji ima glavičasti oblik. Posle sazrevanja cvjetovi daju lagano, karakteristično sjeme bijele boje. Za rast mu najviše odgovaraju vlažne livade.

Maslačak od ljekovitih materija sadrži gorke materije, mnogo kalijuma, smole, eterično ulje, 40% inulina (u korenu). Listovi sadrže 16 – 18 % vitamina C, gvožđa oko 3%.

Ljekovita svojstva maslačka

Maslačak pomaže kod raznih oboljenja, popravlja krvnu sliku, čisti organizam, protiv gihta, ekcema, ublažava reumu, liječi jetru, pomaže lučenje žuči. Pomaže za slabe stomake, ediuretik je – sadrži dosta kalijuma, kombinuje se za plućne bolesti.

Koristi se i za jelo, kao salata, turšija, čorba, varivo, zamjena za kafu, za spremanje travarice, ljekovit med, koristi se kao tinktura, sušen, cijedi se medicinski sok.

Veoma blagotvorno djeluje na stomačne probleme, a odličan je za žuč i jetru. Pošto je dobar diuretik, pomaže da bolje radi žučna bešika, da se bolje steže i luči više žuči u crijevo, poboljšavajući njihov rad. Pogodan za ljude sa pjeskom i kamenom u mokraćnim kanalima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!