MASLAČAK JE PUNO VIŠE OBIČNOG KOROVA: Spriječava anemiju, zatvor, hrani kosti i čisti lice - Moje Zdravlje

Maslačak mnogi smatraju korovom, a njegovi benefiti su ogromni.
Oni uključuju smanjenje rizika od bolesti jetre, dijabetesa, poremećaja mokraćnog sistema, akni, žutice, kostiju i anemije,ali nije zamjena za prave lijekove od vaseg doktora. Ovaj korov pomaže zdravlju kostiju, njeguje kožu, a dobar je i za mršavljenje.

ZA KOSTI:

Maslačak je bogat kalcijumom koji je neophodan za rast i snagu kostiju. Osim toga, sadrži i antioksidanse poput vitamina C i luteolina, koji štite kosti od oštećenja i krhkosti koje nastaju s godinama.

ZA ZDRAVLJE JETRE:

Dok antioksidansi, vitamin C i luteolin, održavaju funkciju jetre i štite je od starenja, ostali spojevi u maslačku mogu pomoći u liječenju krvarenja.

DIJABETES:

Sok od maslačka može pomoći dijabetičarima jer stimuliše proizvodnju inzulina iz gušterače i pri tom zadržava nisku vrijednost šećera u krvi. Budući da je maslačak prirodni diuretik, on podstiče mokrenje kod dijabetičara što pomaže u uklanjanju višaka šećera iz tela.Ali nije zamjena za lijek koji vam propise vas doktor.

Dijabetičari su takođe skloni bubrežnim problemima, pa njegova diuretička svojstva mogu pomoći u uklanjanju i taloženju šećera u bubrezima kroz učestalo mokrenje.

Koža
Takozvano mlijeko iz maslačka je korisno u liječenju kožnih bolesti koje su uzrokovane mikrobnim i gljivičnim infekcijama. Treba izbjegavati bilo kakav kontakt s očima.

Mlijeko maslačka se može koristiti protiv svraba, lišajeva, ekcema i drugih kožnih bolesti, bez rizika od nuspojava ili hormonskih poremećaja.

KOD AKNI:

Sok maslačka može pomoći pri pravilnom izlučivanju hormona, podstiče znojenje i širi pore. Sve to pomaže pri uklanjanju toksina putem znoja i urina.

Primenjuje li se direktno na područjima s aknama, može sprečiti mikrobiološku infekciju. Osim toga, može ubrzati proces zarastanja ranica zbog vitamina C koji sadrži, pa će ožiljci i crvene upale koje se pojavljuju kod liječenja akni biti manje vidljivi.

PROTIV ŽUTICE:

Žutica je poremećaj jetre u kojoj organ počinje prekomjerno lučiti žuč koja u završnici ulazi u krvotok i šteti metabolizmu. Višak žuči se ogleda kroz žućkastu boju kože i očiju.

Liječenje žutice uključuje tri glavna koraka. Prvo, potrebno je obuzdati proizvodnju žuči.

Drugo, mora se ukloniti višak žuči iz tela. Treće, treba se boriti s osnovnom virusnom infekcijom. Maslačak je vrlo učinkovit. Podstiče zdravlje jetre i reguliše proizvodnju žuči.

Budući da je prirodni diuretik, podstiče mokrenje pri čemu odlazi višak žuči. S obzirom da je snažan antioksidans bori se i protiv virusnih infekcija.

KO ZATVORA:

Neki sastojci maslačka, a to su visoke vrednosti dijetalnih vlakana, čine ga korisnim za probavu i zdravlje crijeva. Dijetalna vlakna stimulišu zdravu stolicu. Spriječava zatvor, ali i proliv. Reguliše rad creva što može spriječiti ozbiljnije gastrointestinalne probleme.

KOD ANEMIJE:

Maslačak ima relativno dobru vrijednost gvožđa, vitamina i proteina.
Dok je gvožđe sastavni deo hemoglobina u krvi, vitamini kao što je vitamin B i proteini neophodni su za formiranje crvenih krvnih ćelija i nekih drugih sastojaka krvi.

Na taj način maslačak može pomoći osobama koje imaju problema s anemijom da njihovo stanje bude pod kontrolom.

KO VISOKOG KRVNOG PRITISKA:

Mokrenje je učinkovit način za snižavanje krvnog pritiska. Većina modernih lekova za snižavanje krvnog pritiska temelji se upravo na tom fenomenu.

Sok maslačka podstiče mokrenje, kako količinski tako i u učestalosti. Vlakana iz maslačka su korisna za smanjenje holesterola što je jedan od faktora koji povećava krvni pritisak.

Sve sto je napisano o maslacku nije dokazano ali smatra se u narodnom lijeku da moze pomoci ali i ddalje nije zamjena za lijek od vase doktora.

Iskoristite i vi sve moći maslačka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!