LJEKOVITA MOĆ TAMJANA: Pomaže kod artritisa,krvnog pritiska, astme, depresije… - Moje Zdravlje

Tamjan se dobija od drveta bosvelija i predstavlja aromatičnu smolu.

Drvo od kojeg se dobija tamjan raste u oblastima Azije I Afrike, a njegov miris je jedan od najstarijih mirisa.

Tamjan se danas primenjuje u aromaterapiji, kozmetici, masaži, ali njegova najpoznatija primjena je u religijskim običajima.

Već hiljadama godina indijski tamjan se koristi za liječenje artritisa, zacjeljivanja rana, jačenje ženskog hormonalnog sistema i zaštitu od patogenih mikroorganizama. Prema vjerovanju svakodnevno kađenje kuće tamjanom donosi dobro zdravlje svim ukućanima.

Na Bliskom istoku ljudi žvaću smolu tamjana i na taj način održavaju zdravlje usne šupljine. Tako održavaju zdravlje zuba i desni. Tamjan sprečava infekciju zbog svojih antimikrobnih svojstava. Aktivni ljekoviti sastojci tamjana su seskviterpeni ugljovodonici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline.

Bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak tamjana. Imaju antiupalno djelovanje i efikasni su u ublažavanju bola uzrokovanog artritisom, ali za razliku od ljekova koji se obično koriste, ne uzrokuju nuspojave.

Tamjan poboljšava cirkulaciju i protok krvi kroz krvne sudove oštećene upalom što dodatno pomaže zglobovima ugroženim artritisom. Njegovo antiupalno dejstvo pomaže i kod Kronove bolesti i cisti.

A ovako djeluje na nervni sistem!

Potvrđeno je da ekstrakt tamjana, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprečava bolesti krvnih sudova i smanjuje nivo holesterola. U aromaterapiji tamjan se koristi za olakšanje stresa, napetosti, histerije i depresije. Masaža i kupka sa uljem od tamjana mogu da pomognu kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih kanala.

Terapija uljem tamjana pozitivno djeluje na disajne puteve i olakšava bronhitis, astmu, sinusitis, česte prehlade i alergije. Nakapajte na ruku par kapi ulja i udiše ih nekoliko puta dnevno ili se inhalirajte tinkturom tamjana (1 kašika na litrar vruće vode).

Smatra se da tamjan može da pomogne i kod hrkanja, tako što se uljem tamjana mažu vrat, grudi i područje oko nosa.

Ova biljka svoju primjenu ima i u njegovanju kože – pomaže kod akni, ožiljaka, strija, bora i rana. Ako ste ipak pomalo skeptični i ne biste da rizikujete neku reakciju na koži, tamjan se u ovu svrhu koristi već hiljadama godina i do sada nisu primjećene nikakve nuspojave. Pored toga, toksikološka istraživanja su potvrdila da su ekstrakti tamjana sigurni za spoljnu i unutrašnju upotrebu.

Sa druge strane, ne bi trebalo koristiti čisto ulje tajmana, već razređeno sa baznim uljem ili vodom. Takođe, osobe koje piju lijekove za razređivanje krvi, pate od visokog pritiska, trudnice i dojilje ipak ne bi trebalo da koriste tamjan.

Izvor: kurir

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!