Lijek je za kosti,pomaže za šećer, kamenac u bubregu i reumu: Recept za čaj domaći od peršuna - Moje Zdravlje

03/09/08 03/09/2008 What to do now. September 2008 Practical shoot with Adam Pasco by Tim Sandall Herb herbs parsley new from T&M for 2009 /m/loader/final_group_loader/Gardeners World (08-11-17 16.00.02)/Images/

Čaj od peršina ili suhi peršin imaju široko djelovanje, koje je ovdje opisano, pa ga možete piti svaki dan. Ovdje saznajte i tko ga ne bi trebao uzimati!

Kuhanje svježeg ili sušenog peršina u šalici tople vode može opskrbiti vaš organizam s nekoliko hranjivih sastojaka i antioksidansa koji su neophodni za zdravlje.

Ovo su činjenice o čaju od peršina za koje možda niste znali:Bogat je antioksidansima

Peršin je izvrstan izvor antioksidanata – moćnih spojeva koji pomažu u obrani vaših stanica od oštećenja sa štetnim molekulama – slobodnim radikalima.

Peršin je posebno dobar izvor flavonoida, karotenoida, askorbinske kiseline i tokoferola.Sprečava stvaranje bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci su tvrde mineralne naslage koje se formiraju u bubrezima i uzrokuju jake, oštre bolove u leđima, na boku i trbuhu.

Peršin je prirodni diuretik, što može pojačati mokrenje. Tako on može smanjiti izlučivanje kalcija i povećati kiselost urina što pomaže u liječenju bubrežnih kamenaca.Dobar izvor vitamina C

Jedna obrok od 1/4 šalice (15 grama) osigurava gotovo 20 mg vitamina C – otprilike 22% preporučene dnevne potrebne količine ovog vitamina.

Također je uključen u stvaranje kolagena – proteina koji se nalazi u koži, kostima, mišićima, zglobovima, tetivama i drugim dijelovima tijela.

Vitamin C potreban je za zacjeljivanje rana, apsorpciju hranjivih tvari i stvaranje kostiju. Stoga čaj od peršina ili peršina u prehrani mogu pomoći da svakodnevno uzimate potrebnu količinu vitamina C.

Čaj od peršina često se koristi kao prirodni lijek za liječenje problema vezanih uz menstruaciju i razinu hormona. Osobito sadrži spojeve miristin i apiol, koji mogu utjecati na proizvodnju estrogena koji pomaže uravnotežiti hormone.

Postoje podaci da djeluje kao lijek – supstanca koja stimulira menstrualni protok. Zato se čaj od peršina često nalazi u preparatima za probleme s menstruacijom.

U mnogim dijelovima svijeta, poput Turske, peršin se koristi kao prirodni način za smanjenje razine šećera u krvi. Zanimljivo je da su neke nedavne studije potvrdile da čaj od peršina može imati antidijabetička svojstva i mogao bi pomoći u reguliranju šećera u krvi ali nije zamjena za pravi lijek od vaseg osobnog doktora.Peršin moze pomoci ali nije pravi lijek.

Kako se priprema čaj?

Dobro operite 1/4 šalice (15 grama) svježeg peršina i nasjeckati ga. Ili možete koristiti dvije žlice (1 gram) sušenog peršina. Zagrijte šalicu (250 ml) vode.

Stavite sušeni ili svježi peršin na dno šalice i prelijte ga vodom. Ostavite da odstoji 5-10 minuta. Čaj od peršina može se piti bez dodataka ili s malo meda, limunovog soka ili šećera.

Nuspojave:

Trudnicama se savjetuje da izbjegavaju konzumiranje velikih količina peršina jer on može izazvati kontrakcije maternice. Peršin sadrži mnogo vitamina K koji je važan za zdravlje, ali djeluje na zgrušavanju krvi.

Ako uzimate razrjeđivač krvi poput varfarina (coumadin), možda je najbolje piti peršinov čaj u umjerenim količinama, jer velike količine vitamina K mogu biti kontraindikacija.

Čaj od peršina također se ne preporučuje onima koji uzimaju diuretike jer mogu izazvati višak vode.Sve sto je napisano nije zamjena za pravi lijek od vaseg doktora,međutim moze vam donekle pomoci.

Izvor: alterplus

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!