KUHANA PŠENICA JE SPAS ZA SVAKU ŽENU: Evo zašto bi je obavezno i redovno trebali jesti… - Moje Zdravlje

Evo zašto bi je obavezno i redovno trebali jesti…

Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. U kombinaciji sa medom i orasima ona je riznica zdravlja.

Među brojnim modernim trendovima velnes kulture i zdravog življenja, u poslednje vrijeme je aktuelno mišljenje da pšenicu treba izbjegavati. Ipak, ova popularna žitarica milenijumima unazad služi kao osnovna sirovina ljudske ishrane, što, imajući u vidu njena hranljiva i korisna svojstva, apsolutno opravdava njenu upotrebu.

Ukoliko je obrađena na prvi način, pšenica kao najvažnija i najčešće korišćena žitarica na svijetu svakako ne treba da izostaje sa naših trpeza.

Cijela zrna ove žitarice su bogata izuzetno korisnim nutritijentima za naše zdravlje i organizam. Upotreba intgralne pšenicu u ishrani je korisna i blagotvorno djeluje na čovjekov cjelokupan sistem. Konzumacija kuhane pšenice na redovnom nivou može da djeluje preventivno na pojedina zdravstvena stanja, poput opstipacije i hemoroida.

Vjerovatno ne postoji biljka koja je više upotrebljavana i poznatija na cijelom svijetu. Pšenica, na latinskom Triticum, kako se smatra, potiče iz jugozapadnih dijelova Azije i vjeruje se da je u ishrani korišćena i prije čak dvanaest milenijuma.

Odavno je smatrana biljkom koja ima važnu religioznu ulogu u mnogim drevnim kulturama, upravo zbog hranljivosti na kojima su počivala pokolenja starih, pa i savremenih naroda.

U grčkoj, rimskoj, sumerskoj, ali i finskoj mitologiji postoje božanstva pšenice. U nekim dijelovima Kine i danas se smatra za svetu biljku. Jedna trećina ukupne svjetske populacije svoju ishranu zasniva upravo na upotrebi pšenice i njenoj obradi na različite načine.

Proizvodi od pšenice dominiraju na svjetskim tržištima i u prehrambenoj industriji, te se ona i dalje smatra jednom od najznačajnijih žitarica na Zemljinoj kugli.

Ljekovitost pšenice Integralno, cijelo zrno pšenice predstavlja obilje vitamina i minerala. Posebno su značajni vitamini B kompleksa, koji su izuzetno značajni za ishranu cjelokupnog ljudskog organizma, snagu i imunitet.

Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. Pšenica ima veći udio proteina od svih ostalih žitarica.

U 100gr nekuhane pšenice ima 351 kalorija, 13gr bjelančevina, 2.5 gr masti i 70 gr. ugljenih hidrata. Masti se nalaze u klicama pšenice, dokmineralni sastojci čine omotač samog zrna. Zbog toga je najbolji i najiskoristiviji način konzumiranje integrale pšenice, odnosno cijelog zrna.

Evo za šta je sve korisna kuhana pšenica:

Skuhana integralna pšenica je izvrstan izvor hranljivih sastojaka, sa posebnim akcentom na hranljiva vlakna i minerale. Ona obezbjeđuje optimalnu količinu korisnih materija za ljudski organizam.

U jednoj šolji kuhane pšenice ima 151 kalorija, 8.19 gr hranljivih vlakana, 58 gr magnezijuma, 11.1 gr mangana, 0.09 gr triptofana.

Regulacija tjelesne težine: Upotreba integralne kuhane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju tjelesne težine, jer sprječava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predjelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak.

Liječenje hroničnih upala: Kuhana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.

Prirodni laksativ: Integralna pšenica, posebno mekinje, djeluju kao prirodan laksativ, budući da su bogate boljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.

Zašto konzumirati integralnu kuhanu pšenicu:

Integralna kuhana pšenica sadrži veliki udeo hranljivih materija koje sadrži i samo zrno ove žitarice. Za razliku od nje, sve druge prerađevine gube značajan dio korisnih sastojaka. Upravo zbog toga i preovladava trend izbjegavanja pšenice u ishrani, misleći pritom najprije na bijelo brašno i slične proizvode.

Bijelo pšenično brašno ima minimalnu korist za zdravlje, pošto se tokom prerade gubi više od 50 odsto njene hranljive vrijednosti. Ono je siromašno u vitaminima B kompleksa, vitaminu E, folnoj kiselini, fosforu, cinku, vlaknima, gvožđem i svim drugim elementima.

Integralno pšenično brašno, naprotiv, sadrži sve ove sastojke. Zato se prepručuje da se umjesto tjestenina od bijelog brašna konzumiraju one od integralnog pšeničnog brašna.

Priprema kuhane pšenice:

Poput drugih žitarica i pojedinih mahunarki, pšenica se najbolje sprema kada se preko noći potopi u vodu. Nakon toga se procijedi i kuha.

Količina vode za kuhanje treba da bude u nivou četiri prsta iznad pšenice. Kuha se oko pola sata do četrdeset minuta na tihoj vatri, da polako vri. Gotova kuhana pšenica može da se konzumira i kao poslastica i kao dio obroka.

Mogu joj se dodavati orašasti plodovi, cimet, med, suvo grožđe, a svima je poznat bogat ukus žita sa šlagom.

Salata od kuhane pšenice:

Kuhana pšenica je odličan izbor za pripremu ukusne i hranljive obrok salate.

Za pripremu ovog recepta je potrebno:

– 300gr pšenice

– 1,5 šolja sjeckanog peršuna

– pola šolje sjeckanih listova nane

– 1 crveni luk isjeckan na kockice ili kolutove

– 1 paradajz

– nekoliko listova zelene salate

– četvrtina šolje limunovog soka

– četvrtina šolje maslinovog ulja

– pola kašičice soli

– malo bibera

Priprema:

Pšenicu oprati i skuhati po navedenom postupku, dok ne omekša, a potom je preliti hladnom vodom. Kada se prohladi, pšenicu ocijediti i dodati sve ostale sastojke. Dobro promiješati, a najbolje pustiti par minuta da se sve sjedini i da se razviju ukusi.

Ova salata je odlična i kao prilog, ali i kao hranljiv i samostalan obrok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!