KNEDLE SA ŠLJIVAMA…OVAJ RECEPT SAM DOBILA OD TETKE I OD TADA MI SVAKI PUT USPIJEVAJU - Moje Zdravlje

Na spomen knedli, mnogima su prva misao one sa šljivama, što i ne čudi jer je to i dalje najčešće punjenje u našim kuhinjama. Kod pripreme okruglica od krumpirova tijesta obratite pozornost na vrstu krumpira – kupite onaj brašnasti i birajte krumpir koji je stariji. Prepoznat ćete ga po hrapavoj kori, za razliku od mladog krumpira, koji ima vrlo glatku koru. Onaj malo stariji ima više škroba i manji udio vode, što je poželjno kod pripreme knedli.S obzirom na to da trebate fino, mekano i rahlo tijesto, krumpir kuhajte u ljusci jer ćete tako izbjeći višak vode u krumpiru. Kad je skuhan, ocijedite ga i pustite desetak minuta da se ohladi pa ga ogulite.

Obavezno ga protisnite kroz pasirku – zaboravite miksanje jer će vam smjesa, budete li je miksali, biti gumasta. Protisnutom krumpiru dodajte oštro brašno, prstohvat soli i jedno ili dva razmućena jajeta, ovisno o količini krumpira. Za kremastije tijesto dodajte jednu žlicu svinjske masti ili kockicu maslaca sobne temperature, što je trik koji su prakticirale naše bake.

SASTOJCI
za tjesto
1 kg pirea od krumpira
2 jaja
2 žlice ulja

malo soli
40 dkg oštrog brašna
20-ak šljiva(svježih ili zamrznutih)
malo krušnih mrvica
malo ulja
PRIPREMA
Krumpir oguliti i skuhati u slanoj vodi ,istenfati u pire ,pa ohladiti( najbolje ga je ostaviti preko noći u hladnjaku). Pire izvažete ,pa na svakih 0, 5 kg pirea dodate žlicu ulja, 1 jaje, i 20 dkg oštrog brašna…to je osnovna mjera! Umjesiti tjesto ,pa praviti knedle ,u svaku stavite jednu šljivu Kuhati ih u provreloj vodi 15 min. ,a zatim ih izvaditi iz vode i stavljati u predhodno popržene krušne mrvica na ulju.

Ako ih ne želite odmah upotrijebiti,pripremljene za kuhanje mogu se i zamrznuti. Ja uvijek napravim oko 40 -ak komada ( od oko 2 kg pirea) ,pa ih zamrznem,kad se poželim tako zaleđene kuham u vreloj vodi 15. ak min.!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!