KARAMEL OBLATNE: Stari recept naših baka i nana – VIDEO RECEPT - Moje Zdravlje

Sastojci:

– 1,2 l mleka
– 800 gr šećera
– 200 gr maslaca ili margarina
– 5 velikih listova oblandi

Priprema:

U dublji i širi lonac usuti mleko i šećer. Promešati pa staviti na vatru. Uz povremeno mešanje sačekati da provri pa smanjiti vatru na “srednje”. Ne mogu tačno da vam kažem koliko je to jer se šporeti razlikuju ali svako od vas zna koliko je to srednje na svom šporetu.

Kuvati tako oko sat vremena uz povremeno mešanje, pa onda opet još smanjiti temperaturu. Sada kada smanjite i vatra se stiša treba samo lagano da izlaze balončići. Baš lagano da vri. Kuvati još 45 min do sat vremena, pazite posle pola sata da vam ne zagori.

Ukoliko počne da se lepi, već je gotovo i odmah sklonite pa dodajte margarin i mešajte. Ukoliko se ne lepi posle sat vremena dodati margarin, mešajući ga otopiti, još malo sačekati (minut) pa skloniti sa vatre. Mazati oblande odmah vrelim filom, na hrapavu stranu. Na svaku oblandu idu dve sipaće kašike (kutlače) za supu.

Razvući svuda u te rupice i odmah staviti preko drugi list oblande. Tako uraditi do kraja. Fil ne sme da se ohladi jer se oblande neće zalepiti. Umotati krpom, staviti preko nešto teže da malo pritisne oblandu i ostaviti da se potpuno ohladi.

Dovoljno je 3 – 4h i sat vremena držanja u frižideru. Kod nas je uvek tako, ne možemo sačekati sutradan nego “na silu” hladimo, da bi uživali što pre. Na kraju odseći okrajke pa oblandu seći po želji.

Detalje pripreme pogledajte u videu:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!