JESTE LI PROBALI ČAJ OD BAMIJE? Ovaj napitak pomaže kod HELIKO BAKTERIJE, žgaravice i gastritisa - Moje Zdravlje

Upotreba bamije je mnogo veća od obične kulinarske namirnice. Blagodati bamije za zdravlje i ljepotu čovjeka su brojne. Upravo zato je bamija pronašla svoje mjesto u različitim prirodnim pripravcima.

U nastavku možete saznati više o želučanim tegobama koje može olakšati čaj od bamije, ali i njegovim drugm djelovanjima na organizam.

Želučane tegobe

Tegobe poput gastritisa, žgaravice, nadutosti, refluksa i ostalih želučanih i probavnih smetnji mogu biti izrazito neugodne i bolne. Posebno mjesto u toj skupini zdravstvenih problema zauzima tzv helikobakter – infekcija bakterijom Helicobacter pylori.

Prema nekim istraživanjima, infekciju ovom bakterijom bar jednom tokom života doživi gotovo polovica svjetske populacije. Ukoliko se pravilno i pravovremeno ne tretira, infekcija dovodi do akutnog gastritisa, koji vremenom može napredovati do kroničnog stupnja.

U takvim slučajevima, kao krajnja posljedica može nastati i čir na želucu.

Infekcija ovom bakterijom kod većine ne izaziva nikakve simptome, zbog čega pravovremeno tretiranje predstavlja još veći izazov.

Posjet liječniku se preporuča ukoliko primijetite dugotrajnu pojavu nekih ili svih sljedećih simptoma: boli u trbuhu, otežanog gutanja, crne stolice, tragova krvi u stolici te povraćanja krvi ili crnog sadržaja. Infekcija se zatim može utvrditi putem izdisajnog testa, pregleda stolice ili pregleda krvi i sline. U nekim slučajevima, primjenjuje se i endoskopija.

Što čaj od bamije ima s tim?

Uz uobičajeno liječenje antibioticima i ostalim lijekovima, sve veći broj ljudi pomoć i olakšanje tegoba traži u prirodnim proizvodima. Mnogi, nažalost, pritom nisu čuli za bamiju i njena svojstva koja mogu biti od pomoći u smirivanju neugodnih simptoma.

Kada je riječ o problemima koji se tiču želuca i probavnog sustava uopće, čaj od bamije na prirodan način može pomoći u olakšavanju simptoma i obnovi želučane sluznice, od usta do debelog crijeva. U pripremi mješavine za čaj koristimo plodove 12 različitih sorti bamije, bez ikakvih kemijskih dodataka.

Poboljšanja su većinom primjetna već i nakon kraće konzumacije, no, kao i ostalim prirodnim pripravcima, bamiji treba neko vrijeme da postigne svoj puni učinak. Stoga je preporučljivo čaj konzumirati kontinuirano, barem 3 mjeseca, kako bi se ostvarili puni rezultati. Čaj bez straha mogu konzumirati djeca, odrasli i trudnice te zasada nisu poznate kontraindikacije upotrebe bamije.

Kod težih želučanih tegoba, poput kroničnog gastritisa i infekcije bakterijom Helicobacter pylori, dobro je čaj kombinirati s tinkturom na bazi bamije. Tinktura je također u potpunosti prirodni proizvod.

Čiste crijevni trakt, dok antioksidanti iz bamije uklanjaju slobodne radikale.

Ostali benefiti

Spomenimo da ovaj čaj ne mora biti sredstvo rješavanja problema. On može pomoći i u njihovoj prevenciji. Dovoljno je spomenuti da konzumacija plodova bamije te bamijinih pripravaka, poput čaja, pomaže razvoju zdrave crijevne mikroflore i zdravom radu jetre.

Dijabetičari trebaju znati kako se bamija pokazala i kao dobar regulator razine šećera u krvi. Osim toga, bogat je izvor željeza, vitamina A, C, B1 i B2 te kalcija.

Restrikcijske dijete nisu zapreka za konzumiranje ovog čaja. Bamija ima vrlo nizak udio kalorija i masti, a istovremeno je bogata vlaknima i proteinima.

Vlakna pomažu u duljem zadržavanju osjećaja sitosti te pravilnom radu probave, što neće otežati gubitak kilograma već pomoći pri mršavljenju.

Bamiju konzumiraju i neki astmatičari. Zahvaljujući visokom udjelu vitamina C i antioksidanata, ovaj čaj može pomoći kod smanjenja učestalosti i intenziteta napadaja astme. Zbog visokog udjela željeza, bit će koristan i osobama koje pate od anemije.

Koristi se na ovaj način:

Jednu čajnu žličicu mljevene bamije (oko 4 grama) stavite u čašu kipuće vode. Vodu i bamiju potrebno je ostaviti da odstoje preko noći. Napitak se pije ujutro, natašte, bez procjeđivanja i bez dodavanja šećera. Vjerujemo da ćete, kao i mnogi prije vas, osjetiti pozitivne učinke.

Probjate i vi moćni čaj od bamije.

Izvor: bamija-okra.com.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!