JEDAN TRIK ZA IZBJELJIVANJE KRPA: Postat će kao nove, čak i najtvrdokornije i stare mrlje će nestati. - Moje Zdravlje

TRIK DA IZBELITE KRPE: Biće kao nove, probajte ga ODMAH! Nestaće čak i one najupornije, stare fleke.Sigurni smo da svako domaćinstvo ima krpe sa kojih je nemoguće skinuti fleke, pa čak iako ste koristili sredstva za izbeljivanje i otkuhavali krpe redovno. Zato vam donosimo trajno rješenje, a to je jedno domaće sredstvo za uklanjanja fleka i mrlja. Jedan sastojak će vas iznenaditi, ali ne brinite, jer on u simbiozi sa ostalima daje nevjerovatne rezultate.

Prije svega, pobrinite se da prije prve upotrebe, krpe operete dobrim deterdžentom, jer na njima ima kemijskih ostataka i bacila skupljenih tijekom proizvodnje.

  1. Neka deterdžent kojim ih perete ima antimikrobne dodatke. Ne samo da će se tako spriječiti stvaranje plijesni, nego će krpe i bolje mirisati.
  2. Dobar trik da potpuno očistite krpe i oslobodite ih klica jest da ih dobro isperete i potom izvrtite u mikrovalnoj na 30 sekundi. Tako ćete ubiti sve nepoželjne klice.
  3. Čim ih operete, krpe stavite na sušenje. Nikada ih nemojte ostaviti da stoje vlažne u mašini ili u lavoru, jer ćete tako olakšati posao klicama da se opet udomaće.
  4. Po mogućnosti, uvijek kupujte sto posto pamučne, bijele krpe. Možda će se na njima prije vidjeti nečistoće, ali ih je jednostavnije održavati. Osim toga, boja se neće isprati i uvijek će izgledati novo.
  5. U perilici ih perite posebno, na visokoj temperaturi. Nakon toga možete koristiti izbjeljivač, kako biste uklonili sve nepoželjne mirise. Kao zamjenu za izbjeljivač, dobri su alkoholni ocat ili soda bikarbona, samo pazite da ih nikada ne koristite istovremeno.
  6. Za kuhinjske krpe nemojte dodavati omekšivač za rublje, koliko god u velikom iskušenju bili. Tako ćete im samo smanjiti mogućnost upijanja tekućine i opteretiti ih nepotrebnim kemikalijama.

Image
Hrvatski proizvodi na policama velikog svjetskog trgovačkog lanca!

  1. Još jedna bitna stvar za održavanje čistoće kuhinjskih krpa je dobro sredstvo za uklanjanje mrlja. Prije nego ih stavite na uobičajeno pranje, natopite mrlje sredstvom i ostavite da odstoje barem 15 minuta.
  2. Ako je krpa jako prljava, potopite je u vruću vodu i ostavite da odstoji preko noći. Možete koristiti i izbjeljivač. Na taj način uništit ćete sve mrlje, a krpa će opet biti blistava i mirisna.
  3. Također možete koristiti razrijeđenu mješavinu izbjeljivača i natrij-bikarbonata da biste krpe potopili preko noći. Kombinacija miriše loše, pa je smjestite da stoji na otvorenom. Nakon toga ih operite u mašini i stavite na sušenje. Nakon toga će opet mirisati sjajno.
  4. Krpe ispirite na dnevnoj bazi i uvijek držite na suhom mjestu gdje će se moći nesmetano sušiti na zraku. Tako ćete smanjiti mogućnost širenja klica.

“Ubacim ovo u mašinu kad god hoću da izbelim krpe i skinem fleke.

Ovako uradim kada želim da skinem fleke i izbelim krpe a nemam vremena da ih potopim u rastor sode bikarbone.

One nakon toga budu mnogo lepše, lepo mirišu i skinu se sve fleke.”

Izvor: Uradi Sama- Ideje za kreativce

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!