GASTROENTEROLOG DR VOJISLAV PERIŠIĆ TVRDI: Ovo ČUDO OD BILJKE liječi anemiju - Moje Zdravlje

Dr Perišić ističe da je kopriva dragocjena bijka, koja je lako dostupna svima, a može da pomogne u rješavanju problema anemije, piše Ženablic.rs

“Monasi u jednom udaljenom manastiru kada idu u zimski boravak nose samo kukuruzno brašno, koprivu i divlju jabuku. Oni bi trebalo da pate od anemije jer ne jedu meso. Ali ne pate, a zašto? Zbog koprive! Kopriva je jedina biljka koja ima visok procenta gvožđa, a apsorpcija je veoma velika. Koliko se apsorbuje gvožće iz spanaća, blitve, zelja? Samo 6 odsto. A iz koprive je 30 odsto! Dakle, kopriva je izuzetno antianemično povrće”, ističe ovaj gastroenterolog za TV Prva.

Perišić je objasnio i kako je najbolje spremiti koprivu, tako da bude zdrav, a ipak veoma ukusan prilog ručku:

“Pripremite je kao spanać. Propržite malo luka, blanširajte 15 do 20 minuta koprivin list, pa dodajte luku, kao i pola litra vode i ostavite da se kuva pola sata. Dodajte onda i malo šargarepe, kukuruznog brašna, malo kisele pavlake i dva umućena jaja. Ukus je izvanredan, ukusnije nego spanać. To je jedan popularan način pripreme i jedite to dva puta nedjeljno”.

Dr Perišić kaže da koprivu možemo da uberemo bukvalno bilo gdje, pa čak i pored puta, jer se sve štetne materije ispiraju pranjem.

“Kopriva ne mora da se bere po voćnjacima i bašta, nje ima svuda, ona raste svuda. Gdje god da je nađete ona je istog kvaliteta. Pere se 15 minuta pod jakim mlazom. Kopriva je čudo biljka! Domaćica treba da je opere u rukavicama, jer žari”, kaže on.

Kopriva ima puno vitamina C i betokarotena, a ima i mangana, koji se bori protiv demencije. “Jedi dva puta nedjeljno koprivu i nećeš biti dementan”, zaključio je dr Perišić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!