DA BUDETE USPRAVNI KAO DIVIZMA: Čuvena biljka za zdravlje štitne žlijezde i respiratornog trakta, evo kako da napravite tinkturu, mast i čaj - Moje Zdravlje

Sastojci za ovaj čaj su lišće i cvetovi sakupljeni direktno sa zdrave biljke ili nabavljeni u sušenom stanju. Neophodan je oprez prilikom rukovanja sa lišćem, jer može da izazove kontaktni dermatitis.

Čaj od divizme – priprema:

Da napravite veću količinu čaja od divizme, natopite šest suvih ili svežih listova i nekoliko cvetova u pet šolja ključale vode na pet minuta. Procedite čaj kroz komad gaze pre konzumiranja, radi uklanjanja dlačica sa listova, koje mogu da iritiraju grlo. Ako vam je potreban zaslađivač, možete da koristite med. Savetuje se da pijete najviše 2 šolje čaja dnevno.

Ukoliko želite da pripremite svež čaj svaki put, onda prelijte jednu kašičicu mešavine listova i cvetova divizme sa šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji do 15 minuta. Nakon toga samo procedite čaj kroz gustu gazu.

Kao lek u obliku čaja se koristi za:

– respiratorne bolesti
– poboljšanje digestivnih tegoba (tegoba sa varenjem)
– smirenje i protiv nesanice
– umirenje kožnih tegoba
– bolove u zglobovima i spazam mišića
– infekciju uha
– probleme sa štitnom žlezdom
– glavobolju.

Tinktura od divizme (divizma u rakiji)

Tinktura od divizme preporučuje se kod bolova u kostima, problema s kičmom, te kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Pripremite pola litra 60-70% alkohola ili domaću kvalitetnu rakiju. Stavite oko 65 grama osušenih cvetova divizme u alkohol i pustite da odstoji 2 nedelje na toplom i osunčanom mestu. Nakon isteka ovog perioda, samo procedite tečnost kroz gustu gazu u bocu od tamnog stakla, koju treba držati na hladnom i tamnom mestu.

Doziranje:

3-7 kapi 3-4 puta dnevno. Počnite sa manjom dozom, pa postepeno povećavajte.

Divizma sirup

Divizma kao lek se najviše koristi za kašalj i respiratorne tegobe – upravo u formi sirupa. Najpre pripremite čistu staklenu teglu u koju ćete da stavite cvetove divizme do visine 2 cm. Preko cvetova stavite žuti šećer, takođe u sloju visokom 2 cm i povežite teglu duplim slojem gaze.

Neophodno je da narednih nekoliko dana punite teglu uvek svežim cvetovima, sve dok je ne napunite, pri čemu treba da vodite računa da poslednji sloj obavezno bude žuti šećer.

Ova tegla sa cvetovima divizme i šećerom treba da stoji 6 sedmica, na toplom mestu. Nakon isteka ovog perioda, procedite tečnost kroz gustu gazu. Divizma sirup se čuva u suvim staklenim bocama u frižideru.

Divizma sirup – doziranje

3 x po 1 kašika

Macerat (ulje) od divizme

Divizma kao lek može da se koristi i u obliku ulja. Potopite 65 g suvih cvetova divizme u pola litra maslinovog ulja. Neka ovo odstoji 40 dana na osunčanom mestu, a nakon isteka tog perioda procedite dobijenu tečnost kroz gustu gazu u tamnu bocu, koju treba da čuvate na hladnom i tamnom mestu.

Doziranje

Kod problema sa uhom:
ukapati po 3 kapi 3 x na dan

Kod problema sa očima:
namazati oči 2-3 x na dan

Kod problema sa kožom:
mazati problematično područje nekoliko puta na dan.

Obloge za oči od divizme

Ukoliko patite od upale očiju, obloge za oči od cvetova divizme mogu poslužiti kao odličan prirodni lek.

Sve što treba da uradite jeste da stavite cvetove divizme u platnenu vrećicu ili da ih zamotate u maramicu, te ih namočite u čaj od divizme i pažljivo ih poparite, kako bi otpustili lekovite supstance. Obloge za oči će vam biti upravo ovi popareni svetovi divizme.

Izvor: Prirodanadar.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!