CVJETAT ĆE KAO IZ VODE! BESPLATNO ĐUBRIVO ZA VAŠE BILJKE: Svi ga imate u kući, CVIJEĆE ĆE VAM BITI ZAHVALNO - Moje Zdravlje

Posadili ste biljke u vrtu, na terasi, ili ih uzgajate u kući, i jedva čekate da počnu da bujaju i cvjetaju, priželjkujući da se pretvore u raskošne ljepotice, kakve viđate u časopisima i katalozima. Da biste to postigli, morate, naravno, pravilno da ih njegujete, što podrazumijeva zalivanje, izbor odgovarajuće pozicije, zaštitu od štetočina i – redovno prihranjivanje.

Zemlja, bilo da je riječ o onoj u saksiji ili u vrtu, s vremenom se iscrpljuje i neophodno joj je dodavati elemente neophodne za rast i razvoj biljke, koja će bez prihrane samo životariti i postepeno propadati. Veoma je važno đubriti zemljište, a ako nećete da kupujete vještačka đubriva, možete iskoristiti i domaće đubrivo.

U domaće ekspres đubrivo spadaju ostaci hrane, čak i nekih pića koje tako olako bacamo a mogu se iskoristiti za bolji rast vaše biljke, i to bez ikakve obrade. Stavite ih u zemlju sa biljkama, koje će tako, a da niste potrošili ni dinara, dobiti sve što im je potrebno.

Pivo

Zbog obilja šećera, vitamina B i fermentisanih materija (kvasca), pivo je izvanredna prihrana za biljke, naročito za muškatle. Ukoliko ostatke ovog pića (ono što se zadržalo na dnu čaše, boce ili konzerve) sipate u vodu za zalivanje, vaše cvijeće će dobiti odličan podsticaj za razvoj i cvjetanje. Ovim rastvorom zalivajte biljke jednom nedeljno. Kad smo već kod kvasca, koristan je i pekarski, koji se koristi za pripremanje testa i hljeba: ukoliko ga pomiješate sа vodom za zalivanje (biće dovoljna četvrtina pakovanja na 5 l), pretvara se u moćno đubrivo za bilo koju biljku u vrtu, povrtnjaku ili u kući.

Ljuske kikirikija

Prije nego što ih zakopate u podnožju biljke, držite ih nekoliko dana u vodi, kako bi omekšale. Razgrađuju se sporo, ali su veoma korisne jer sadrže obilje hranljivih materija, a pritom poboljšavaju rastresitost zemlje.

Kora citrusa

Narandža, limun, grejp, mandarina i limeta bogati su vitaminima i dragocjenim mineralima, koji su većinom koncentrisani u kori. Zaista je šteta bacati najhranljiviji dio ploda, koji je prava riznica kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa i natrijuma. Potopite koru u hladnu vodu i ostavite da odstoji 24 sata kako bi izgubila veći dio svoje prirodne kiselosti i lakše se razgradila pomoću mikroorganizama iz tla. Isjecite je na krupnije komade, pa pospite oko biljke i zatrpajte zemljom.

Kora mrkve

Ako ljuštite mrkvu, znajte da odbacujete njen najbolji i najzdraviji dio, jer je tu koncentrisana najveća količina hranljivih materija. Ukoliko ipak nemate nameru da je konzumirate, isecite je na krupno i rasporedite po žardinjerama na terasi, u podnožju sobnih biljaka ili u vrtu. Kora ovog zdravog korena bogata je vlaknima koja omekšavaju zemlju, kao i dragocenim mineralima kao što su kalijum, bakar, mangan, veoma korisnim za zdravlje biljaka.

Ljuska crnog luka

Prilikom čišćenja crnog luka uvijek bacamo ljusku, što je velika šteta, jer ovaj papirasti omotač sadrži dosta kalijuma, natrijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma i cinka. Da biste ih iskoristili na najbolji mogući način, ostavite ljuske potopljene u vodi 24 sata kako bi otpustile kiselinu i upotrebite ih za đubrenje zelenih i cvjetnih, baštenskih i saksijskih biljaka.

Voda iz akvarijuma

Ako držite ribice, poznato vam je da s vremena na vrijeme morate menjati vodu, kako biste im obezbijedili dodatnu dozu kiseonika. Međutim, otpad iz akvarijuma sadrži obilje korisnih materija – prije svega algi i mikroorganizama, koji i te kako prijaju biljkama. Vodu koju izbacite možete upotrebiti za direktno zalivanje sobnog bilja ili je prosuti po po cvjetnim lejama.

Čaj

Bilo da se radi o crnom, zelenom ili bijelom čaju, listići ove biljke sadrže mnoštvo minerala koji će prosto preporoditi vaše ljubimice. Dakle, nemojte bacati ono što ostane kad procijedite čaj, niti filter kesice (otvorite ih i sadržaj pospite oko biljke, a dobro će poslužiti i ostaci napitka (ohlađeni, naravno) kojima ih možete zaliti. Ovi savjeti ne važe za industrijski proizvedene napitke, jer sadrže vještačke boje i zaslađivače.

Kora banane

Visok sadržaj kalijuma, jednog od tri esencijalna elementa, koji su sastavni deo svakog đubriva, pospješuje i ubrzava cvat. Odsecite peteljku banane, isjecite koru na sitne dijelove i pomiješajte je sa zemljom. Kako se bude razlagala, tako će postepeno otpuštati u zemlju hranljive supstance.

Talog kafe

Sok kafe bogat je kalijumom, fosforom, bakrom i magnezijumom, otpušta azot i podstiče bujanje listova. Ako se pospe u podnožju baštenskih biljaka, biće odlična odbrana od puževa i mrava. Izvanredno je đubrivo za acidofilne biljke (prija im kiseliji teren) kao što su ruže, kamelije, azaleje, rododendron i hortenzije, jer povećava kiselost terena i neutrališe kamenac u vodi za zalivanje.

Voda u kojoj ste kuhali povrće

Nikada nemojte bacati vodu u kojoj ste kuhali povrće, jer je to pravi rudnik korisnih materija. Ostavite je da se ohladi i iskoristite za zalivanje biljaka u kući, vrtu ili na terasi – zemlju u koju su posađene vaše ljubimice obogatićete mineralima koji stimulišu njihov rast i razvoj, piše “Agroklub.rs”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!