4 PREDNOSTI KOJE PO VAŠE ZDRAVLJE IMA ČAJ OD KADULJE: Zašto posebno treba da ga piju žene starije od 50. godina - Moje Zdravlje

Poznato je da se čaj od kadulje najčešće koristi kod upale grla u fazi ispiranja, ali je ljekovitost ove biljke mnogo veća nego što zamišljamo. Kadulja se na latinskom zove Salvia officinalis, a riječ “salvia” znači “liječiti” ili “spasiti”. Od Egipćana, preko Rimljana, preko Grka, aromatična biljka ima dugu istoriju koja ističe ljekovita svojstva.

Iako postoje stotine vrsta kadulje, vjerojatno ste svjesni najčešće korištene bijele kadulje (Salvia apiana) i kulinarske žalfije (Salvia officinalis). Travari smatraju da je žalfija dostojna mjesta u vašoj kućnoj biljnoj apoteci. Jedna čajna žličica mljevene žalfije sadrži 10 posto dnevne vrijednosti vitamina K, koji potiče zdravlje kostiju i smanjuje rizik od zgrušavanja krvi. Ova biljka takođe sadrži i druge nutrijente, kao što su magnezijum i vitamin A.

4 najbolja zdravstvena svojstva čaja od kadulje:

  1. Kadulja je prepuna antioksidansa – Listovi kadulje imaju protuupalna svojstva i pomažu u zaštiti od slobodnih radikala. Bilje iz porodice mente, poput žalfije i ruzmarina, uključuje antioksidanse karnoznu i ružmarinsku kiselinu. Ovi specifični polifenoli smanjuju rizik od bolesti i jačaju pamćenje.
  2. Kadulja ima antimikrobna svojstva – Istorijski gledano, ljudi su koristili žalfiju interno i lokalno kao biljku za detoksikaciju. Istraživanja sugeriraju i da eterično ulje žalfije može biti djelotvorno sredstvo za dezinfekciju mikroorganizama u zraku, može se koristiti kao dezodorans, ali i u liječenju rana i određenih infekcija kože uzrokovanih njime.
  3. Kadulja može pomoći kod probavnih problema – Žalfija je jedan od boljih prirodnih lijekova za crijeva. Istraživanja sugeriraju da ekstrakt žalfije može pomoći u prevenciji dijareje.
  4. Kadulja može imati dodatne prednosti za žene – U tradicionalnoj medicini kadulja se koristi za suzbijanje valunga tokom menopauze, što je posebno važno za žene starije od 50 godina. Za mlade mame, u nekim kulturama kadulja se koristi ako pokušavate da prestanete sa dojenjem ili proizvodite previše mleka, ali ove tvrdnje treba proveriti sa lekarom (što nije naučno dokazano).

Kako pripremiti čaj od kadulje:
Jednu kašičicu kadulje preliti sa šoljom (200 ml) ključale vode. Poklopite lonac i ostavite da odstoji 5 minuta, procijedite i zasladite čaj po želji. Piti 1-2 puta dnevno po šoljicu čaja.

Izvor: Sensa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!